Quantcast
Channel: Partide – Brăilago

Transatlantic Go, Partida trei, Surma – Gansheng Shi 1-0

$
0
0

A treia victorie pentru Mateusz.

Din echipa americană au mai rămas doar Eric Lui, plasat cel mai jos pe lista de la GoRatings, și Ryan Li, cel mai bine clasat dintre toți cei zece profesioniști vestici.

Pentru runda următoare care este programată peste două săptămîni, a fost ales Eric Lui ca virtuală victimă a lui Mateusz. Evident privind simplist la datele la îndemînă, Eric fiind pe ultimul loc în rating și Mateusz fiind în plin avînt cu trei victorii, rezultatul este previzibil. Dar dacă ne uităm mai atent, vedem că nici Mateusz nu e foarte departe în același clasament, fiind chiar deasupra lui Eric considerînd doar pe vestici. Deasemeni, nici cele trei victorii nu au fost zdrobitoare, în două din partide pornind ceva mai lent.

Da, la fel ca în una din partidele precedente, Mateusz a ieșit defavorizat din deschidere, chibiții, cu Leela în brațe văzînd 80 la sută șanse de victorii pentru negru. Dar negrul a ales o variantă nefericită din care a ieșit ciufulit în gote, permițînd lui Mateusz să revină la o poziție rămasă în aer și să ucidă colțul din dreapta jos. Dar această revenire a permis negrului să sară pe dragonul alb din dreapta jos. Albul a fost nevoit să sacrifice cinci pietre pe dreapta pe linia doi, sacrificiu ce i-a permis să ruineze imensul moyo negru. Evident, în acest timp dragonul alb a fost mereu în aer, dar în forță pe grupul negru tăietor. La un moment dat dragonul a devenit viu într-o secvență complicată, ceea ce i-ar fi permis albului să încheie partida simplu rezolvînd cel de-al doilea grup alb în pericol și asigurîndu-și suficiente puncte pentru victorie. Dar Mateusz, în byo-yomi, nu a văzut și a continuat lupta pînă a legat cele două grupuri. Negrul a revenit încercînd să folosească ajiurile de la grupul mort pentru a recupera construind un improbabil teritoriu pe centru. Șansele sale teoretice s-au epuizat rapid și a cedat.

Comentariul partidei oferit de Myngwan Kim 9 pro, și Michael Wanek 4 dan, a putut fi urmărit ca și la celelalte trei partide pe canalul AGA de pe Twitch. Cele aproape patru ore ale comentariului pot fi urmărite în înregistrarea existentă.

Watch 2019 Transatlantic Professional Go Team Championship – Game 3 – William Shi 1p, AGA (W) vs. Mateusz Surma 2p, EGF from usgoweb on www.twitch.tv

Mai jos aveți partida cu comentariile de pe KGS.

 

Download SGF

 

Continuarea peste două săptămîni la aceeași oră, Mateusz Surma cu negrul vs Eric Lui.

 


Transatlantic Go, Partida patru, Eric Lui-Surma… rezultat surpriză…

$
0
0

Partida a început calm, dar la mutarea 16, Eric a decis să atace două piese negre într-un mod nu tocmai fericit, și negrul a obținut treptat un avantaj major. Se părea că partida era ca și decisă, dar la niște mutări inutile a lui Eric, Mateusz a răspuns cu alte mutări inutile și albul a reușit să facă o revenire închizînd colțul din dreapta jos și partida s-a complicat mult. Partida a fost egală multă vreme, dar în cele din urmă negrul era aproape să moară cu un grup imens pe partea dreaptă, slăbind centrul, unde albul putea profita de o tăietură la J10. Dar albul a ales să ia teritoriul pe latura de jos și acea slăbiciune a dispărut părînd că negrul a rămas cu destule puncte în față. Se juca un ko nu tocmai mare, dar de pe tușă se vedea clar că Mateush luase cel de al patrulea punct, urmînd doar să facă ultimele mutări de yose cînd brusc partida s-a încheiat la timp. Ambii jucători erau la ultima perioadă de byo yomi, dar timpul lui Mateusz este cel care s-a terminat.

Comentatorii au rămas fără cuvinte, pentru că nu știau ce s-a întîmplat. Au apărut probleme tehnice și s-a întrerupt conexiunea? sau Mateusz căuta să obțină un punct în plus în colț, și a pierdut la timp?

Comentatorii au așteptat o vreme dar în cele din urmă au încheiat transmisia fără a oferi vreun răspuns. Chestie destul de ciudată, pentru că oficialii oricum trebuiau să fie prezenți pentru a decide jucătorii pentru următoarea partidă.

Din comentarii aflăm că Mateusz a spus că mutase cu zece secunde rămase pe ceas, deci evident a fost o problemă tehnică. Nu se știe ce prevede regulamentul pentru astfel de situații, sau cel puțin nu știa nimeni dintre cei ce comentau pe KGS, dar evident oficialii vor decide. Probabil încă se discută, Mateusz  și Eric fiind încă online la partidă, posibil așteptînd verdictul.

Cel mai probabil vom vedea rezultatul afișat pe pagina oficială

Oricum, pînă se află rezultatul oficial puteți urmări comentariul de pe Twitch,

Watch 2019 Transatlantic Professional Go Team Championship – Game 4 – Eric Lui 1p, AGA (W) vs. Mateusz Surma 2p, EGF (B) from usgoweb on www.twitch.tv

Sau mai jos partida cu comentariile de pe KGS.

 

Download SGF

 

Actualizare.

Trei zile mai tîrziu și o decizie nu a fost luată.

Pe forumuri discuțiile au continuat furtunos, sau mai puțin furtunos, cu soluții care mai de care mai fanteziste, de la rejucarea partidei, la a fi dată pierdută ambilor jucători. Agasat de atîta nonsens am propus chiar anularea integrală a concursului, și banii să îi ia KGS, că doar el i-a bătut pe toți. Cu banii ăștia KGS își poate lua server nou și ceva uctualizare la soft ca să nu mai fie probleme la ediția viitoare, prima, a Transatlantic  pro Go.

A apărut chiar și o satiră a cunoscutului Patrick Myricest, care deși este destul de cunoscut, și a scris destul de exagerat, a reuși să prostească pe destui care au crezut că satira e reală.

Pe mine personal m-a șocat inabilitatea organizatorilor de a soluționa o problemă simplă. Hai să admitem că nu e simplă, OK, nu e, e nevoie de dezbateri grele, dar măcar din respect pentru comunitate se putea da un anunț. Trei zile a durat pînă s-a reușit publicarea unui mesaj pe pagina FB a concursului, dar pe pagina web, și pe siturile EGF și AGA este încă tăcere.

Oricum, măcar am aflat cine este arbitru. Kim este un tip simpatic cu aspect cuminte, și evident chit că este dur pe goban, se vede că nu a avut suficient sînge pentru a lua o decizie pe loc, așa că a aruncat mîța moartă în brațele organizatorilor, care au format o echipă din membri AGA EGF și KGS pentru a lua o decizie.

Oricum, a transpirat prin canale neoficiale că o decizie a fost luată, dar a fost contestată, așa că nu a fost publicată.

Oricum, rezultatul deja nu mai contează.

Cel ce va fi declarat învingător va fi ca unul care a cumpărat sau furat o savarină, dar pe care în loc să e deguste normal, trebuie să o înghită după ce aceasta a fost tăvălită prin praf și păr de pisică.

Finala Campionatului European 2019

$
0
0

După cum se poate vedea pe pagina cu parcursul Campionatului European de anul acesta, noul campion este Ilya Shikshin. De fapt nu este chiar nou, pentru că a mai fost campion de cinci ori, deci anul aceșta recîștigă titlul și face un total de șase. Era să mă arunc să spun că probabil are cele mai multe titluri, dar înainte de a mă arunca am verificat. Și am constatat că este abia al treilea la număr de titluri. Pe primul loc este Jürgen Mattern din Germania, pe atunci cea de vest. Exact acum 40 de ani obținînd ultimul titlu, mai precis al optulea. Și mai este și Alexandr Dinerchtein, care acum zece ani obținea al șaptelea titlu.

Mai jos puteți vedea partida pe care Ilja a cîștigat-o la jumătate de punct.

 

Download SGF

 

Cine a fost atent a văzut că prima dată am scris Ilya, iar a doua oară Ilja. Motivul este că am văzut pe cineva întrebînd în comentarii, iar altcineva răspunzînd că ambele sînt corecte. Cam ciudat, aș fi crezut că e corect așa cum scrie în pașaport. Dar pentru că nu am acces la acel document, verific pe Pandanet, unde joacă la echipe, și e Ilya, verific pe EGD că e și mai oficial, și e Ilja. Verific pe eurogofed.org la lista de profesioniști, că e și  mai oficial, și e iar Ilya. Ba mai mult, în lista cu învingătorii în campionat, apare inițial ca Ilya, dar în 2016 și 2017 ca Ilja. Ultima sursă https://senseis.xmp.net/?IljaShikshin, spune Ilja, dar ne lămurim că este de fapt Илья, deci transcrierea fonetică are probabil două versiuni acceptate.

Dar să revenim la partidă. Comentariu oferit pe Twitch de Stephen Hu, Cornel Burzo, și Rob van Zeijst, poate fi urmărit mai jos.

Watch European Championship 2019 – Semifinals: Ilya Shikshin 3p vs. Lukas Podpera 7d – Commentary by Cornel Burzo & Stephen Hu from EuropeanGoFederation on www.twitch.tv

Partida a fost atît de strînsă încît chibiții care urmăreau cu Leela spuneau că șansele alternau drastic pentru un jucător sau altul după cum ratau cu un punct varianta cea mai bună.

În yose, cînd erau mai puțin de zece mutări, mai toată lumea îl vedea pe Artem ca nou campion. Probabil că cu secvența optimă cîștiga cu jumătate de punct. Dar se vede că a ratat un punct și Ilya nu l-a iertat.

Rob chiar l-a admonestat pe Stephen că a vorbit atît de mult încît nu i-a lăsat timp să numere :).

Ar fi bună aici și o analiză mai detaliată, probabil chiar una AI. Așteptăm să vedem ce apare. Personal sînt curios care din ultimele zece mutări la costat pe Artem titlul.

 

Lee Sedol cîștigă prima partidă

$
0
0

Lee Sedol a reușit să contrazică opinia majorității care credea că va pierde.

A cîștigat prima partidă. și chiar dacă la a doua, la paritate, nu are șanse, la a treia poate să își facă retragerea ca învingător.

Meciul a putut fi urmărit pe vreo trei canale coreene. Singura analiză în engleză a fost la nivel amator pe OGS, drepturile de retransmisie fiind restrînse.

https://home.yikeweiqi.com/#/live/room/28000/1/25734521

Alt canal care a transmis…

Și un reportaj în engleză.

Și diagrama partidei, cu

 

Download SGF

 

și fără comentarii

 

Download SGF

 

Partida a doua, la paritate, se va juca peste cinci ore.

Actualizare, un comentariu profesionist.

Lee pierde a doua partidă

$
0
0

Pentru partida a doua, deși credeam că Lee va începe automat cu negrul, practic fiind paritate s-a ales culoarea. Lee avea bolul cu pietre albe în fața sa, a avut un număr par de pietre în pumn, iar oponentul său virtual a ales o piatră neagră. Au schimbat bolurile, dar nu știu dacă Lee  a cîștigat dreptul de a juca cu negrul, sau a cîștigat dreptul de a alege culoarea.

Handol a pornit estimîndu-și șansele ca fiind de 55 procente, și acestea au crescut constant pe parcursul primelor 50 de mutări. Apoi situația a stat constant în acea zonă pînă Lee a cedat după 123 de mutări.

Oricum, fără comentarii adecvate, nu am priceput mare lucru, mai ales că pe OGS discuția a deviat către multe alte aspecte ale meciului.

 

Și diagrama partidei, cu

 

Download SGF

 

și fără comentarii

 

Download SGF

 

Și un comentariu profesionist

Partida a treia se va juca peste două zile.

Lee Sedol – Handol, partida a treia

$
0
0

Iarăși o  partidă la handicap. Între timp am aflat că Handol a jucat la handicap cu alți profesioniști de top, și a putut face față acelor două pietre, deci prima victorie a lui Lee a venit din superioritatea lui față de alți profesioniști, sau șansă, nu doar din covîrșitorul avantaj al celor două pietre pe o tablă goală.

Avantajul este totuși colosal, Handol estimîndu-și șansele la doar 11 procente la începutul partidei.

În această a doua partidă, după numai o duzină de mutări a reușit să își mărească șansele infinitezimal, cu două procente. După alte cîteva mutări cu încă un procent. În timpul unei lupte complicate care a consumat jumătate din timpul lui Lee, în colțul din dreapta jos, procentajul a fluctuat, dar după alte două duzini de mutări a crescut la 30 de procente. un schimb rapid de mutări în dreapta sus, și o invazie în 3X3 la mutarea 83 procentajul trece de 40 în favoarea albului, iar la mutarea 1oo practic avantajul celor două pietre inițiale a fost anulat, șansele fiind egale.

Oricum tabla este deja împărțită, și nu mai este loc pentru a manevra mult. Dar Lee se pare că a aranjat iar pentru scări multiple pentru sa pune robotul în încurcătură. Contrar părerii mele în cîteva mutări Lee a scos o influență măreață în centru sus, plus moyo pe latura dreaptă, care evident invită la o invazie. Dar șansele sale de victorie deja au coborît la o treime. În plus, timpul îi este pe sfîrșite, mai are doar un sfert de oră, iar robotul are trei. Lee complică jocul cu două mutări agresive lăsînd mutări mari în urmă, dar robotul răspunde calm stabilizîndu-și șansele la 80 de procente.

După 123 de mutări Lee are atacuri în două locuri, dar șansele de victorie sînt inversate. adică botul se apropie de 90 de procente. Handol ignoră un kodate, și brusc cele două atacuri se transformă într-o singură luptă în timp ce șansele lui Lee coboară la doar 7 procente. Partida pare terminată, Ce mai poate face în byo-yomi, care e la ultima perioadă?

A mai urmat un mic schimb de teritorii. Lee a dat colțul din stînga jos, pentru care Handol a cedat bucuros grupul de alături. Analiștii deja au numărat că albul este cu 15 puncte în față. În final Lee a atacat pietrele de pe latura de jos care rămăseseră fără ochi, dar după ce au fugit jumătate de tablă, acestea au scăpat și Lee a cedat. Deci e oficial, inteligența artificială poate da două pietre. Încă o piatră sigur permite jucătorilor de top să cîștige, iar programele se pare că s-au plafonat sau sînt aproape. Mitul celor trei pietre pare adevărat. Sau programele vor mai avansa? Vom vedea.

 

Și diagrama partidei, cu

 

Download SGF

 

și fără comentarii

 

Download SGF

 

Șiu comentariul pro

AlphaGo contra lumii

$
0
0

De vreun cincinal încoace AlphaGo a întors lumea Goului pe dos. Și acest lucru a fost reflectat și prin analizele partidelor în care AlphaGo și-a trîmbîțat supremația pe goban. Dar acest lucru a fost făcut doar pentru partidele cele mai celebre.

Dar există acele 60 de partide pe care AlphaGo le-a jucat sub anonimat. Echipa de la Deepmind și-a testat micul monstru electronic sub două nume false, Master și Magister, dacă rețin corect. Acești noi jucători, necunoscuți, au început o serie de victorii inimaginabile contra unor jucători de top. Surpriza era nu că aveau foarte multe victorii, ci că nu aveau nici o înfrîngere. Nu există jucător de neînvins. Deci curînd s-a bănuit cine e în spatele acestei serii incredibile de victorii. Deepmind a recunoscut. Și multe partide au fost analizate exhaustiv.  Dar avînd în vedere că aceste analize amănunțite consumă extrem de mult timp, Michael Redmond a decis să lanseze o serie de analize scurte, de doar cinci minute.

https://www.facebook.com/groups/go.igo.weiqi.baduk/permalink/10158666741346514/

Redmond launches new AlphaGo video commentary series

 

Mai sus aveți anunțurile publicat pe FB și pe situl AGA,  iar mai jos canalul youtube unde va face acest lucru, evident canalul lui Michael Redmond.

https://www.youtube.com/channel/UCRJyagla1B5cxIfR4i2LdgA

Lista dedicată acestei serii este https://www.youtube.com/playlist?list=PLW5_cMTm0wvbschR76v5KKli4BlQX6Nwg  unde vedem că există deja 21 de filme, dar numai primul este accesibil, restul fiind private, urmînd cu siguranță să fie făcute publice conform unui program.

În continuare, primul video, în care se face prezentarea seriei, și analiza primei partide, cea contra lui Pan Tingyu 1p, un tînăr jucător de doar 15 ani.

 

Greșesc eu, sau greșește OGS?

$
0
0

Tot laud OGS de ceva ani, dar tocmai am dat peste ceva nu tocmai lăudabil.

Pe lîngă laude au fost și ceva critici pentru multele minusuri ale serverului. Una este pentru estimatorul defectuos. Și nu e vorba de estimare cînd nu avem teritorii precise, ci de numărare efectivă cînd totul este stabilizat și teritoriile sînt închise. Nu o dată mi s-a întîmplat ca estimatorul să zică una, și rezultatul să fie altul, întotdeauna diferență de un punct. Fiind partide amicale nu mi-am bătut capul.

Dar iată că acum, la o partidă oficială, agasat, și pentru că și numărasem și numărătoarea mea se potrivea cu estimarea, nu cu rezultatul, mă aflu în fața unui mare semn de întrebare. Are cumva OGS un bug de neiertat?

Partida cu pricina este jucată de mine în megaconcursul lansat în această vară. https://online-go.com/game/25089366

Partida în sine nu e tocmai interesantă. Dar e tipică mie. În doar 15 mutări am reușit să rămîn masiv în urmă conform analizei AI. Dar după 150 de mutări, cumva partida s-a echilibrat și am reușit să o păstrez strînsă pînă la sfîrșit, cu erori banale de ambele părți. Și pentru că nu am făcut eu ultima greșeală, am ieșit în față cu jumătate de punct. Dar eu numărasem 1,5 puncte. Am numărat iar și iar, convins că undeva greșesc, dar de fiecare dată iese același lucru.

După cum vedem, decizia este de 71 de puncte pentru negru și 71,5 puncte pentru alb. La alb este corect, dar la negru oricît m-am străduit, nu am reușit să număr mai mult de 70 de puncte.

Mai jos am numărat pe bucățele, și iese tot 70. Am reluat partida mutare cu mutare să verific dacă chiar sînt doar 6 capturi, pentru a elimina posibilitatea ca eroarea să fie la numărarea capturilor, și da, au fost ridicați doar 6 prizonieri albi de pe tablă.

Evident că voi sesiza acest bug pentru că chiar dacă la partida asta nu schimbă rezultatul, la altele posibil să îl schimbe.

Probabil că și este sesizat, pentru că m-aș mira să nu fi observat și altcineva. Am aruncat o privire pe forum, și totuși nu văd să se spună că este eroare de numărare, ci doar eroare la estimare, care are și scuza că este estimator nu numărător.

Dar înainte de a sesiza am nevoie și de opinia cuiva cu creierul complet.


O partidă amuzantă

$
0
0

Goul pe lîngă faptul că este util pentru antrenarea neuronilor, mai este și amuzant. Un exemplu este următoarea partidă pe care am jucat-o la viteză în cadrul concursului de care aminteam recent, Western Dan Challenge, concurs din care am mai prezentat ieri o partidă.

De data aceasta adversarul meu a fost un jucător ceva mai puternic, în mod clar un jucător de nivel dan. Partida a început conform obiceiurilor actuale. Albul nu a pus și a treia mutare pe latura sa, ci a sărit pe a mea cu un clasic tsuke nobi cu care ne-am clădit tărie pînă spre centrul tablei, moment în care nu s-a mai apărat ci a decis să taie una dintre slăbiciunile mele.

Am reușit să păstrez colțul sacrificînd jumătate de latură, dar am prin sente și i-am presat grupul rămas insuficient dezvoltat, surprinzător analiza AI arătînd un echilibru neașteptat. De regulă rămîn rapid în urmă în deschidere, mai ales cu un jucător de nivel dan. Tot surprinzător aici greșește. Îmi permite să mut la M2 conectîndu-mi piatra atacatoare.

Asta a dus la capturarea a mai bine de jumătate din grupul său, ceea ce mi-a adus un avantaj de 15 puncte. Totuși, tăria sa de joc s-a demonstrat prin faptul că a reușit să păstreze cealaltă jumate provocînd un frumos semeai cu o mulțime de ko-uri. Semeai în care era implicat și grupul meu din colț. Deci aparent grupul pierdut nu a fost dat pe degeaba, mai ales că eu aveam de cîștigat două ko-uri pentru a învinge. Deci am renunțat la acel colț și am continuat.

Pierderea colțului era mai dureroasă avînd în vedere că anula posibilitatea atacării grupului său de pe latura mea, care nu era absolut viu. Acum a venit momentul să ocup punctul pe care l-a ignorat cînd a sărit pe latura mea, și anume centrul laturii sale. Își apără colțul de jos înspre care bătea tăria mea, mai mă duc spe colț o dată, se apără, deși poate nu era cazul, și profitr de sente pentru a ataca pisele care pluteau în centru.  Îl fac ață, dar reușește să mă taie împingîndu-mă spre latura lui. Dar tăiat fiind îl opresc în cele din urmă, moment în care încearcă să fugă spre centru. În acest moment ața deja devenise dragon. Eram destul de convins că l-am prins dar dragonii mor greu. Dar AI mi-a confirmat ulterior convingerea că stăteam bine. Eram deja în față cu 50 de puncte.

A încercat altă străpungere, a reușit, dar a rămas tot tăiat și deja pietrele mele tăietoare de pe latura de sus se simțeau în siguranță.

Fiind prea sigur pe mine am amînat dezvoltarea grupului de sus, și H 19 a început să îmi zdruncine încrederea în victorie. Și adevărat, AI, îmi arată doar  40 de puncte avantaj față de 80 cît acumulasem mai devreme.

În acest moment, adversarul meu se teme de un nou ko și greșește iar. Alege C16 în loc de C17, și avantajul meu se duce înapoi la 80 de puncte. Dar adversarul nu se dezminte și mă sperie cu B12, moment în care observ că grupul meu din stînga are doar un ochi. Dar spre norocul meu, apropierea de latură mi-a permis să fac ușor al doilea ochi.

Acum eram atît de sigur pe victorie încît am halucinat. La această mutare nerezonabilă, am crezut că pot lega după ce dau P7, și am comis o oroare. K9 mă văduvește de 69 de puncte.

Spre norocul meu K10 mă salvează, pentru că deși dragonul a înviat, măcar nu are suficiente libertăți pentru a înghite pietrele pe care tocmai le-am făcut cadou.Credeam că am pierdut, dar mai apuc să închid colțul de sus, unde adversarul greșește și îmi mai dă cadou vreo cinci puncte. Dar nerezonabil iarăși încearcă să scoată un iepure din pălărie în colțul din dreapta sus. Și îl scoate, greșesc și se vede un seki acolo.

Disperat că am pierdut, acum și AI arată că eram în urmă, atac seria de ko-uri. Mă lasă să leg primul ko, și din ko dublu devine ko simplu, și mare. Am găsit două amenințări destul de mari, dar și el mai avea o serie și fiind amîndoi în byo-yomi, el pierde la timp.

 

Download SGF

 

 

O partidă perfectă. Ei, aproape perfectă

$
0
0

Graficul analizei partidei de pe OGS este un instrument excelent pentru a înțelege dinamica partidei analizate. Nu știu cît este de util acest grafic în procesul de îmbunătățire a jocului, dar cu siguranță este util pentru satisfacția personală. Mai ales cînd ai condus adversarul de la început pînă la sfîrșit.

Acest lucru s-a întîmplat și în partida de mai jos, jucată contra unui adversar cu vreo două trei ranguri mai puternic.

După cum vedem, partida a fost perfect echilibrată timp de 25 de mutări, după care am luat un mic avans păstrat pentru alte 25 de mutări. Adversarul a reușit să echilibreze pentru scurt timp, după care am recuperat și cîștigat prin abandon prematur.

Jucînd cu albul, nu am reușit dezvoltarea laturii, adversarul venind peste mine cu un tsuke nobi timpuriu. Eu l-am presat către latura de sus, dar el a decis să taie, în loc să își asigure latura.

Cu G14 negrul reușește să strice echilibrul perfect de pînă acum, luînd un avans de aproximativ un punct.

După atari la J15, atari cu care pregătesc următorul atac, încerc să fug cu cele trei piese cu atari la F15. Aici negrul greșește, preferînd un joc mai agresiv cu F13, ignorînd varianta mai bună, cea de a ceda cele trei piese negre, contra unei piese albe dar și o tărie decisivă pe latura de sus. Cu atari la F13 negrul pierde vreo 15 puncte. Evident, capturez,  dă atari iar, leg, se extinde cu cele trei piese apoi cu piesa solitară. iau eu păstrez presiunea pe grup, construind un pic de teritoriu, dar și pîndind grupul de sus.

După negru F12, Alb J14, ambele grupuri din centru sînt în siguranță, deci e vremea să mă arunc pe grupul de sus. Ceea ce și fac cu K17, trei mutări mai tîrziu.

El încearcă să iasă cu K18, dar cu J17, și L18 îl închid. Între timp cu G18 și H18 i-am stricat locul de ochi. D18 este lovitura de grație. Acum nu mai are loc de al doilea ochi.

Singura lui șansă era să îmi prindă L18, ceea ce a și încercat. Am extins la M18, el a extins la L16, moment în care am greșit răspunzînd cu  K15 în loc de J16, care i-ar fi luat o libertate vitală. Astfel partida a devenit doar aproape perfectă, nu absolut perfectă. Am halucinat, crezînd că am nevoie de libertăți spre centru. Și după ce negrul a capturat la H19, evident că am falsificat ochiul la K19. Dar se pare că această mutare este o greșeală, pentru că nu viața acestui grup este mai mare, ci viața grupului meu, și moyoul negrului care trebuie distrus. Se pare că N17 este o mutare mai mare cu 19 puncte decît K19. Asta din cauză că nu am ocupat acea libertate neagră la timp.

Cu P17 negrul îmi returnează cadoul oferit la K15. Negrul trebuia să dea hane și să îmi ocupe libertățile, cîștigînd astfel semeaiul.   Partida a mai continuat cu cîteva mutări inutile. Alb P18, negru Q18. Inutil pentru că nu am mai făcut nici o libertate, puteam ataca direct. Alb L19, negru P19, de asemeni inutilă, grupul alb e în siguranță. Mutarea putea fi mai utilă în altă parte, dacă mai era vreo speranță de recuperare.  Cu atari la H18 am redus drastic libertățile negre. Negrul este forțat să își ocupe singur o libertate la J19.  A captura la G18 este și mai rău. În acest moment am întinat partida cu altă mutare inutilă. E18 putea lipsi, puteam juca în altă parte, pentru că E19 este mult mai bună, amenințînd atari la F19, obligînd negrul să își ocupe singur libertăți. De altfel, se și vede pe grafic că cu E18 am pierdut 9 puncte. Negrul a răspuns dansului mutărilor inutile cu O9. Degeaba, grupul alb are suficiente libertăți. După E19, a cedat totuși. La prima mutare era atari.